Saturday, 16 August 2014
KEK COKLAT BERHORLIK AISYA
Gambar ni sya ambil petang semalam. Try resepi sya sendiri...Kek coklat berhorlik nama di beri..kikiki..percaya tak???? Inilah rupanya...Memang sedap..dan sangat-sangat moist.Kalau dibiar bermalam..lagi sedap rasanye..Lagi baguss kek ni tak guna telur.So..sape yang diet or alah pada telur..kek ni sangat - sangat di syorkan...Wallah.....hehe.Kek ni sya ambik untuk tempahan..Sape yang nak ode.boleh watsapp or tel ke no 0132072746 (aisya )
Kepada yang nak cuba Sya dengan bermurah hati..sedekah
kan resepi ni... .Yang nak cuba or yang nak bisnes...silakan..
KEK COKLAT BERHORLIK
Resepi..Aisya Farahana
sumber..Seikhlas Rasa Aisya
Bahan2
1 cwn tepung gandum
1/4 cwn horlik
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
3/4 cawan gula kaster
3 tbsp. serbuk koko
1 cwn susu cair perisa coklat
1 tbsp. cuka
1 tsp esen vanilla
80 ml minyak jagung
Cara2
Campurkan semua bahan dalam mangkuk besar..Gaul guna whisk tangan..
Kacau rata hingga sebati. Jangan kacau lama sangat.
Tuang dalam Loyang 7X7 inci yang sudah disapu minyak dan alas kertas minyak.
Bakar selama 35 minit dengan suhu 150- 160 darjah celcius.
**Kek ni pun boleh dikukus.Kalau nak kek saiz besar..doublekan adunan. Sukatan gula 1 1/3 cawan untuk double adunan. Kalau nak manis buh 11/2 cawan.
Topping.
1 cwn susu pekat manis
60gm butter
50gm serbuk koko
1/4 cwn susu cair. ( kalau tak nak pekat )
Cara2
Campur semua bahan dalam periuk ( GUNA TEKNIK DOUBLE BOILER)
atas api perlahan .Kacau rata dan sebati. Tuang atas kek yang dah siap sejuk.Hiaslah ikut citarasa masing- masing.
Selamat Mencuba..!!!
a
Labels:
Cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment