BAHAN A
225gm butter
1 cawan susu cair
BAHAN B
Campuran serbuk koko
BAHAN C
1/2 cawan susu pekat manis
BAHAN D
3 biji telur ( A ) -Pukul sedikit
BAHAN E
Campuran tepung aisya
CARA - CARA
1. Campur bahan A dan bahan B dalam periuk. gaul sebati dengan menggunakan api kecil.Tak payah mendidih.Cukup sekadar semua bahan sebati dan nampak berkilat.Kacau guna senduk.Tutup api dan biarkan suam.
2. Masukkan bahan C ke dalam adunan tadi.gaul rata dan masuk bahan D.Sebatikan adunan
3. Dengan menggunakan spatula,masukkan sedikit-sedikit bahan E hingga habis. Gaul rata.Bila adunan sudah sebati ,tuang ke dalam loyang bersaiz 8' yang sudah di gris dengan marjerin. Kukus / bakar kek
45 - 1 jam. Suhu oven 160C.
* Pastikan air kukusan mendidih dahulu dan oven di panaskan. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil. Bila kek sudah sejuk barulah hias dengan ganache.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment