Saturday 25 February 2012

TEPUNG KEK COKLAT

BAHAN A

225gm butter
1 cawan susu cair

BAHAN B

Campuran serbuk koko

BAHAN C

1/2 cawan susu pekat manis

BAHAN D

3 biji telur ( A ) -Pukul sedikit

BAHAN E

Campuran tepung aisya

CARA - CARA

1. Campur bahan A  dan bahan B dalam periuk. gaul sebati dengan menggunakan api kecil.Tak payah mendidih.Cukup sekadar semua bahan sebati dan nampak berkilat.Kacau guna senduk.Tutup api dan biarkan suam.
2. Masukkan bahan C ke dalam adunan tadi.gaul rata dan masuk bahan D.Sebatikan adunan
3. Dengan menggunakan spatula,masukkan sedikit-sedikit bahan E hingga habis. Gaul rata.Bila adunan sudah sebati ,tuang ke dalam loyang bersaiz 8' yang sudah di gris dengan marjerin. Kukus / bakar kek
45 - 1 jam. Suhu oven 160C.

* Pastikan air kukusan mendidih dahulu dan oven di panaskan. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil. Bila kek sudah sejuk barulah hias dengan ganache.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment